Po 50 roku życia nasz wzrok zaczyna słabnąć. Często myślimy, że jest to związane z wiekiem i niewiele można zrobić, aby ten proces zatrzymać lub spowolnić. Tymczasem możliwe jest zachowanie wzroku w świetnej kondycji nawet do końca życia i nie jest to wcale trudne.
Przyczyny kłopotów ze wzrokiem po 50 roku życia.
Słabsze widzenie może mieć wiele przyczyn. To, że coś złego dzieje się z naszym wzrokiem uświadamiamy podczas jazdy samochodem lub czytania. Wzrok jest dla nas jednym z najważniejszych zmysłów i nawet niewielkie jego pogorszenie może mieć bolesne konsekwencje. Nietrudno wyobrazić sobie do czego może dojść, jeśli prowadząc samochód nie dostrzeżemy na czas kogoś idącego poboczem. Słaby wzrok to również trudności w życiu codziennym – jak choćby konieczność wkładania większego wysiłku w przeczytanie tekstu ze zrozumieniem, co w prosty sposób może przełożyć się na naszą efektywność w pracy.
Do kłopotów ze wzrokiem przyczynia się wiele czynników, m.in. palenie tytoniu, spędzanie dużej ilości czasu przed komputerem i telewizorem. Nadciśnienie, cukrzyca, otyłość oraz podwyższony cholesterol także mają negatywny wpływ na nasz wzrok. Część z tych schorzeń może powodować zwyrodnienia plamki żółtej – najczęstszej przyczyny utraty wzroku u osób po 50-tym roku życia.
Wzrok może pogarszać się także na skutek uszkodzeń nerwu wzrokowego i siatkówki oka. Zapalenie nerwu wzrokowego często jest następstwem zakażeń zatok i próchnicy zębów. Do uszkodzenia tego nerwu może dojść też na skutek stosowania niektórych leków, czy diety ubogiej w składniki odżywcze.
Innym zagrożeniem dla naszego wzroku jest długie przebywanie na słońcu, ponieważ światło słoneczne zawierają szkodliwe dla naszego wzroku promieniowanie UV, które jest jedną z przyczyn powstawania zaćmy.
Jak chronić wzrok?
Kluczowa dla zachowania wzroku w dobrym stanie jest dieta bogata w antyoksydanty i składniki odżywcze. Potwierdzają to różnorodne badania naukowe. Na przykład zeaksantyna oraz luteina, które gromadzą się w soczewce oka, mogą chronić je przed uszkodzeniami powodowanymi przez promieniowanie UV. Składniki w dużych ilościach znajdują się w winogronach, kiwi, warzywach liściastych, kukurydzy, a także pierzdze pszczelej.
Niestety zadbanie o prawidłową dietę jest bardzo czasochłonne, a powszechnie stosowane nawozy i środki ochrony roślin zmniejszają wartość odżywczą zjadanych przez nas warzyw i owoców. Okazuje się więc, że nawet jeśli staramy się zdrowo odżywiać, to nie mamy pewności, że dostarczamy sobie niezbędnych składników odżywczych.
Stosowanie suplementów diety może być świetnym sposobem na uzupełnienie niedoborów i wzbogacenie naszej codziennej diety. Warto jednak zwrócić uwagę, aby były to środki naturalne, a ich działanie było sprawdzone podczas badań naukowych. W przypadku suplementów diety nie ma obowiązku sprawdzania ich działania badaniami naukowymi, więc ich przeprowadzenie jest jedynie dobrą wolą producenta.
Jakie suplementy warto stosować?
Decydując się na stosowanie suplementów diety powinniśmy zwrócić uwagę nie tylko na ich skład, ale też na to, w jakim stopniu zawarte w nich składniki są przyswajalne dla naszego organizmu. Wielu producentów unika podawania tej informacji, która ma przecież kluczowe znaczenie.
Suplement diety Bee Pearl jest przyswajalny dla organizmu nawet w 80%, co potwierdzono badaniami naukowymi. Jest to liofilizowana pierzga pszczela – substancja wytwarzana przez pszczoły, zawierająca w swoim składzie między innymi wszystkie istniejące witaminy, aminokwasy, przeciwutleniacze i luteinę. Pierzga pszczela ze względu na swój wyjątkowo bogaty skład jest w ostatnim czasie poddawana wielu badaniom prowadzonym przez naukowców na całym świecie, dzięki czemu wciąż dowiadujemy się o jej pozytywnym działaniu wspomagającym na nasze zdrowie. Dodatkową zaletą jest fakt, że jest to substancja w 100% naturalna, dzięki czemu może być bezpiecznie stosowana również u dzieci.
Udowodniono, że stosowanie pierzgi pszczelej chroni przed uszkodzeniami nerwu wzrokowego, a także wspomaga jego regenerację. Ostatnie badania potwierdzają też, że składniki pobierane przez organizm z pierzgi pszczelej potrafią zapobiegać powstaniu zwyrodnienia plamki żółtej w oku, właśnie dlatego stosowanie pierzgi pszczelej jest szczególnie zalecane osobom znajdującym się w grupie podwyższonego ryzyka wystąpieniem zwyrodnieniem plamki żółtej oka. Składniki pierzgi, które odpowiadają za jej wspomagające działanie ochronne na narząd wzroku to w szczególności cynk, selen, witaminy E i C, a także karotenoidy, w które pierzga jest wyjątkowo bogata.
Dodatkowo pierzga pszczela zawiera bogatą dawkę naturalnej witaminy C oraz cynk, który bardzo korzystnie wpływa na ochronę wzroku. Ostatnie przeprowadzone przez naukowców w Sydney dziesięcioletnie badania na grupie ponad dwóch tysięcy osób po 49 roku życia wykazały, że spożywanie dużej ilości wysokich dawek witaminy C i antyoksydantów bardzo zredukowały rozwój zaćmy. Właściwa suplementacja może więc skutecznie pomóc w zachowaniu dobrego wzroku, szczególnie starszym osobom.
Ile kapsułek suplementu powinienem brać, aby zauważyć pozytywne działanie wspomagające pierzgi?
Suplement Bee Pearl jest silnym, bo aż 20-krotnym koncentratem pierzgi. Jest to najsilniejszy koncentrat na rynku, który dodatkowo powstaje w opatentowanym procesie koncentracji i liofilizacji. Sposób produkcji pozwala na zachowanie wszystkich substancji odżywczych praktycznie w nienaruszonym stanie. Dzięki temu przyjmowanie do dwóch kapsułek suplementu Bee Pearl odpowiada 28 gramom pierzgi. To silna dawka witamin i substancji odżywczych, której wspomagające działanie z pewnością będzie odczuwalne dla naszego organizmu, jeśli suplement będziemy stosowali systematycznie. Musimy pamiętać, że nasz organizm ma ograniczone możliwości magazynowania witamin i substancji odżywczych, muszą więc one być mu regularnie dostarczane.
Komentarz do “Pierzga pszczela – zadbaj o swój wzrok.”