PIERZGA A PYŁEK

Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem, nektarem i produktami pochodzenia pszczelego, który poddany jest procesowi fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych. Jest ona tworzona przez pszczoły do własnego użytku jako pożywienie i źródło energii w chłodnych porach roku. Często nazywana jest formułą życia ze względu na bogaty i unikatowy skład. Zawiera wszystkie witaminy, szereg aminokwasów, białka, kwasy nukleinowe, enzymy, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe i triterpenowe, cukry oraz biopierwiastki. Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli, który ma inną budowę i lepszą przyswajalność na poziomie 80% dzięki między innymi fermentacji mlekowej i pozbyciu się otoczki z błonnika jaka występuje na pyłku. Czysty pyłek pszczeli, otoczony przez otoczkę z błonnika objawia się przyswajalnością na poziomie 20%. Pierzga zapewnia stan homeostazy, czyli pobudza lub hamuje pracę poszczególnych organów, zapewniając biologiczną harmonię organizmu. Nie zostaje przy tym zakłócona ich równowaga. Taka właściwość sprawia, że organizm człowieka jest w stanie aktywować naturalne mechanizmy obronne dające zwiększenie szans na utrzymanie dobrego stanu zdrowia.

Podczas całego okresu letniego pszczoła oblatuje setki roślin, dzięki czemu zbiera ponad 250 najbardziej wartościowych biologicznie aktywnych składników, które to gromadzą się w pierzdze. Jak wiadomo, każda roślina ma wartość wspomagającą leczenie różnego rodzaju schorzeń, dlatego pierzga jest odbierana jako Formuła Życia, zawierająca najlepsze składniki jakie może dać natura. To jest naturalna esencja życia.

Po lewej stronie – pierzga pszczela. Po prawej stronie – pyłek pszczeli

Z punktu widzenia wartości profilaktycznych i wspomagających leczenie, pierzga różni się od pyłku pszczelego nie tylko znacznie bogatszym składem, ale przede wszystkim stopniem przyswajalności. Pyłek kwiatowy zamknięty w swojej skorupce jest przyswajany przez ludzki organizm na poziomie 15-20%. Pod wpływem pszczelich enzymów i miodu pierzga staje się produktem przyswajalnym przez nas w około 80%, co wyraźnie przemawia na jej korzyść w porównaniu ze zwykłym pyłkiem kwiatowym.

W parze z jakością idzie też niestety trudność pozyskania pierzgi od pszczół. Zbiór pierzgi musi być prowadzony przez doświadczonych pszczelarzy. Nie tylko odpowiednia konstrukcja ula jest konieczna do pozyskania produktu, ale też wielkość zbioru musi podlegać surowym obostrzeniom. Pszczelarz nie może pozbawić pszczół zbyt dużej ilości pierzgi, bo bez wystarczającej ilości pożywienia nie przetrzymają one okresu zimowego. Takie zasady powodują, że koszt pierzgi jest znacznie wyższy w porównaniu z innymi produktami pszczelimi.

W wyniku badań stwierdzono, że w skład pierzgi wchodzą: 28 aminokwasów, wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H ), białko (20,3 -21,7%), węglowodany (24,4 -34,8%), kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy(3,06% -3,2%), mikro i makroelementy, szereg przeciwutleniaczy i enzymów (inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza, ip),

W naszej rodzinie zawsze jedliśmy pierzgę każdego roku – to unikalny suplement dostarczający organizmowi wszystko czego potrzebuje. Już od zamierzchłych czasów wśród ludzi spożywających pierzgę nie było problemów zdrowotnych.

W dzisiejszych czasach to badania laboratoryjne potwierdzają wartość pierzgi jako znakomitego suplementu o właściwościach odżywczych, antybakteryjnych i odtruwających. Regularne stosowanie przyczynia się do wzmocnienia odporności, poprawy wzroku, polepszenia pamięci oraz zdolności koncentracji. Szczególnie polecana jest wspomagająco przy leczeniu stanów zapalnych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, cukrzycy, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia, w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi w schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Pierzga działa wspomagająco przy leczeniu problemów związanych z przerostem gruczołu krokowego oraz w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach, operacjach i antybiotykami. W naturalny sposób pomaga w problemach z bezsennością i stresem.

JAK DZIAŁA PIERZGA?

 

1) Zapobieganie infekcjom: przeziębieniu, grypie itp.  – zwiększenie odporności
Odporność organizmu  na choroby jest bardzo ważna przez cały rok, a w szczególności w okresie jesienno- zimowym, który sprzyja przeziębieniom i grypie. Choroby te wiążą się z ryzykiem powikłań oraz długim okresem rekonwalescencji (dochodzenia do siebie po przebytej chorobie). Przy dobrej kondycji odpornościowej organizmu rzadziej chorujemy, a jeżeli już, to choroby przechodzimy lżej od innych. Pamiętajmy jednak, że każda walka naszego organizmu z chorobą, zużywa jego zasoby, dlatego należy je systematycznie odbudowywać. Pierzga wyraźnie wspomaga ochronę immunologiczną organizmu (odporność), odpowiednio odżywiając go, przez co zwiększają się jego funkcje  antywirusowe i przeciwbakteryjne

2) Zawiera komplet witamin – Formuła Życia
W jednej tabletce trudno zawrzeć wszystkie witaminy i potrzebne składniki odżywcze. Właściwości pierzgi są niezwykle cenne, ponieważ zawiera ona  w sobie praktycznie wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H ),  28 aminokwasów, białko (20,3 -21,7%), węglowodany (24,4 -34,8%), kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy(3,06% -3,2%), mikro i makroelementy, szereg przeciwutleniaczy i enzymów (inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza, Itp.
Jedna kapsułka koncentratu pierzgi szacunkowo zawiera 250 najbardziej wartościowych biologicznie i aktywnych składników. Zastępuje garść witamin i nie zawiera żadnych chemicznych wypełniaczy i dodatków, które również przyjmujemy przy syntetycznie wytworzonych suplementach.

3) Pierzga wykazuje działanie antynowotworowe.
Uniwersyteckie badania laboratoryjne przeprowadzone przez wyspecjalizowane jednostki potwierdzają przeciwnowotworowe właściwości etanolowego ekstraktu pierzgi. Szczególne zastosowanie znalazł on w terapii zachorowań na glejaka oraz w ogólnej profilaktyce przeciwnowotworowej.
W trakcie badań wyodrębniono składniki pierzgi działające przeciwrakowo. Ogólnie nazywane są polifenolami i pochodzą przede wszystkim z pyłków brzozy oraz topoli.

Po wprowadzeniu na rynek suplementu Bee Pearl został on przebadany na zlecenie producenta pod kątem właściwości cytotoksycznych przez Zakład Bromatologii Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku.

Raport z badania można znaleźć poniżej.

4) Wspomaga leczenie stresu, depresji. Dostarcza także substancje odżywcze do organizmu i wzmacnia system nerwowy, dlatego znajduje zastosowanie wspomagająco w leczeniu depresji oraz wzmacnia kreatywne myślenie.

5) Wspomaga także koncentrację i pamięć. Można stosować ją w okresie zwiększonego wysiłku umysłowego oraz u osób starszych.

6) Działa łagodząco na reakcje alergiczne.Warto zatem rozpocząć stosowanie pierzgi przed okresem pylenia.

7) Reguluje też poziom cholesterolu we krwi oraz ogranicza całkowitą ilość lipidów, co sprawia, że pierzga ma działanie przeciwmiażdżycowei jak większość produktów pszczelich, zbawiennie wpływa na serce i układ krwionośny zapobiegając kruchliwości naczyń krwionośnych.

8) Przeciwdziała wystąpieniu anemii –zwiększa liczbę czerwonych ciałek we krwi i poziom żelaza przez co zapobiega wystąpieniu anemii

9) Ułatwia regenerację organizmupo operacjach i przebytych ciężkich chorobach odżywiając go i dostarczając skoncentrowane dawki mikro i makro elementów oraz kompleks witamin i kwasów.

10) Pierzga wykazuje działanie przeciwstarzeniowem.in. dzięki zawartym antyoksydantom, a także regeneruje wszystkie komórki organizmu. Nie należy tez zapominać o tym, że pierzga pszczela znajduje zastosowanie również w kosmetyce. Przede wszystkim pierzga działa bardzo dobrze na regenerację skóry, poprawia jej elastyczność, likwiduje zmarszczki oraz rozstępy powstałe po intensywnej diecie odchudzającej.

11) Zawartość naturalnego kwasu mlekowego szybko regeneruje przewód pokarmowy po antybiotykoterapii, działa odtruwająco i ochronnie.

12) Korzystnie wpływa również na układ pokarmowy– szczególnie przy wrzodach- łagodzi objawy i powstrzymuje ich powstawanie

13) Pierzga ma szerokie zastosowanie w oczyszczaniu wątroby– wspomaga usuwanie toksyn z organizmu przez co zmniejsza obciążenie tego gruczołu.

14) Reguluje przemianę materii – szczególnie polecany osobom walczącym z nadwagą lub stosującym różne diety – pozwala zbilansować witaminy i mikroelementy będące podstawą udanej kuracji.

15) DAJE WITALNOŚĆ – wzmacnia siłę i poprawia wydolność naszych organizmów, szczególnie jest to zauważalne u osób starszych –  pozwala dłużej cieszyć się życiem.

16) Jest skutecznym środkiem w przeciwdziałaniu przerostu gruczołu krokowego (prostaty) oraz w profilaktyce przeciwnowotworowej z nim związanej.