BEE PEARL POWER

Bee Pearl POWER to połączenie trzech najbardziej wartościowych produktów pszczelich – pierzgi pszczelej, mleczka pszczelego oraz propolisu. Dla wzmocnienia efektu dołożono naturalną witaminę C! Suplement zaprojektowany po to aby wspierać Twój układ odpornościowy!

PIERZGA PSZCZELA

Pszczoły przetwarzają pyłek pszczeli w pierzgę pszczelą w procesie fermentacji mlekowej – beztlenowej. Pierzga pszczela znana jest ze swoich dużych zawartości składników odżywczych. Charakteryzuje się silniejszym działaniem niż pyłek pszczeli ze względu na lepsze wchłanianie składników odżywczych przez organizm ludzki w porównaniu z pyłkiem pszczelim (ze względu na ochronną warstwę błonnika na pyłku, która ogranicza dostarczanie składników odżywczych). W pierzdze otoczka z błonnika jest częściowo sfermentowana, a składniki odżywcze mogą być łatwiej przyswajalne przez człowieka.

Aktywność pyłku (zawartość witamin i enzymów) spada po 2 lub 3 miesiącach przechowywania. Pierzga pszczela nie traci swoich wartości nawet przy dłuższym okresie przechowywania.

W składzie pierzgi pszczelej znajdziemy:

BIAŁKO – Białko z pierzgi pszczelej jest lepiej przyswajalne w porównaniu z białkiem z pyłku pszczelego (80% do 63%). Większe ilości peptydów i wolnych aminokwasów, dzięki fermentacji są lepiej przyswajalne niż białka (już częściowo trawione w sposób naturalny). Pierzga pszczela zawiera mniej aminokwasów. Rekomendacja: naturalne źródło białka dla niedożywionych pacjentów, seniorów i sportowców, jako łatwo przyswajalne źródło białka o wysokiej biodostępności (% białka w stosunku do rzeczywiście przyswajalnego).

WĘGLOWODANY – W pierzdze pszczelej znajdziemy od 24 do 34% węglowodanów. Zawiera więcej cukrów i mniej skrobi niż pyłek pszczeli ze względu na proces enzymatyczny. Łatwo przyswajalne cukry to doskonałe źródło energii przed treningiem – szybki zastrzyk energii. Może być przydatny dla osób pracujących umysłowo (cukry podstawowe źródło energii dla neuronów). Rekomendacja: dla sportowców sportów i jako wspieranie aktywności umysłowej w przypadku dużego obciążenia pracą lub stresem.

LIPIDY – Pierzgę pszczelą można uznać za dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) są związane z redukcją objawów menopauzy (uderzenia gorąca, zaburzenia depresyjne i poznawcze – „huśtawki nastroju” związane z przejściem menopauzy). Różna ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych (w zależności od rodzaju kwiatów w regionie). Nienasycone kwasy tłuszczowe mogą tworzyć rozpuszczalne kompleksy z cholesterolem i tym samym przyczyniać się do obniżenia jego stężenia we krwi, zapobiegając rozwojowi miażdżycy. Spożycie pierzgi obniżyło całkowity cholesterol w osoczu (16% redukcja) i niską gęstość lipoprotein (redukcja 21%) u pacjentów z nadwagą (wskaźnik masy ciała 25-30) i otyłych (wskaźnik masy ciała >30). Wysoki poziom lipoprotein o niskiej gęstości we krwi wiąże się ze zwiększonym ryzykiem miażdżycy i incydentami sercowo-naczyniowymi (zawał mięśnia sercowego i udar). Rekomendacja: pacjentki po menopauzie, dla osób starszych, pacjentek z grupy ryzyka chorób układu krążenia, pacjentek otyłych (suplementy diety w połączeniu z aktywnością fizyczną).

WITAMINY – Pierzga pszczela użyta do produkcji BEE PEARL POWER zawiera 6,7-9,3 mg/100g karotenoidów. Spożycie karotenoidów w diecie lub ich suplementacja zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych chorób przewlekłych (układu krążenia) oraz związanego z wiekiem osłabienia funkcji poznawczych. Witamina K działa przeciwwapnie (poprawia zdrowie tętnic, w tym tętnic wieńcowych, u pacjentów z chorobą wieńcową), przeciwnowotworową, kościotwórczą (pacjenci z osteoporozą, u dzieci, kobiet po menopauzie) i cząsteczką uczulającą na insulinę (pacjenci przed cukrzycowi, chorych na cukrzycę typu I). Pierzga pszczela zawiera również witaminy C, B1, B2, E, H, P, kwas nikotynowy, kwas foliowy i kwas pantotenowy. Rekomendacja: pacjenci w podeszłym wieku (zwłaszcza kobiety), pacjenci z ryzykiem sercowo-naczyniowym, pacjenci w stanie przed cukrzycowym (otyli).

MINERAŁY – Pierzga pszczela zawiera minerały. Szczególnie duże ilości żelaza (121,99 mg/kg) i cynku (44,09 mg/kg). Żelazo ważne jest dla pacjentów z anemią, wegetarian i kobiet w ciąży. Naturalne źródło dobrze przyswajalnego żelaza (w przeciwieństwie do podrażniających przewód pokarmowy nieorganicznych preparatów żelaza). Cynk niestety nie może być magazynowany w naszym organizmie, dlatego wymagane jest regularne przyjmowanie go w diecie. Oprócz tego jest też niezbędny jako element męskiej płodności (poprawia jakość nasienia, współczynnik zapłodnienia). Dba o zdrowie prostaty i o odpowiedni poziom testosteronu. Cynk jest przeciwutleniaczem, zwiększa skuteczność układu odpornościowego. Większe ilości dobrze przyswajalnego magnezu i wapnia sprawiają, że jest skuteczny w przypadku chorób serca i utrzymuje wysoki poziom energii. Rekomendacja: starsi pacjenci płci męskiej, młodsi przed poczęciem/planowaniem dziecka oraz sportowcy.

WŁAŚCIWOŚCI ANTYOKSYDACYJNE – Pierzga pszczela ma wysokie zdolności antyoksydacyjne i zdolności zwalczające wolne rodniki, takie jak anionorodnik ponadtlenkowy i rodnik hydroksylowy. Przeciwutleniacze pomagają poprawić stany patologiczne wywołane przez wolne rodniki, takie jak:

LUDZKI ORGANIZMCHOROBA

Ośrodkowy układ nerwowy – Udar, choroba Alzheimera, Depresja

Układ sercowo naczyniowy – Nadciśnienie, Miażdżyca, Kardiomiopatia

Układ oddechowy – Astma

System wydalniczy – Niewydolność nerek

Układ szkieletowy – Zapalenie stawów, Reumatyzm

Układ metaboliczny – Diabetycy

Różne organy – Rak, Zapalenie, Starzenie

Pierzga pszczela zawiera pochodne glikozydów flawonolu, takie jak kwercetyna. Kwercetyna to flawonoid o właściwościach antyoksydacyjnych. Uważa się, że zdolność kwercetyny wywiera wiele korzystnych skutków na zdrowie, w tym ochronę przed różnymi chorobami, takimi jak osteoporoza, rak płuc i choroby układu krążenia. Badania wykazały, że nastąpiło zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych u osób, które spożywały duże ilości flawonoidów.

DODATKOWO PIERZGA:

  • Naturalne źródło aminokwasu argininy – zawiera duże ilości (4,20 mg/g). Podawanie argininy (1,5
    – 5 mg/dziennie) łagodzi objawy zaburzeń erekcji. Suplementy z argininą poprawiają erekcję, satysfakcję ze współżycia i funkcję orgazmu. Rekomendacja: starsi pacjenci, planowanie dziecka, sportowcy.
  •  Zawiera największą ilość aminokwasu leucyny (13 mg/g) – aminokwas poprawiający anabolizm białek i wielkość mięśni. Rekomendacja: niedożywieni pacjenci i sportowcy.
  • Pierzga pomaga usuwać toksyny z organizmu – stymulują przemianę toksyn lipofilnych (rozpuszczalnych w tłuszczach, nagromadzonych w organizmie) w związki bardziej hydrofilowe (rozpuszczalne w wodzie, łatwiej eliminowane z organizmu). Rekomendacja: stymulacja procesu detoksykacji (u pacjentów o złych nawykach żywieniowych, po lekach i zażywaniu substancji).
  • Zawiera bakterie mlekowe: Lactobacillus i Bifidobacterium spp. – gatunki bakterii mlekowych obecne w pierzdze pszczelej ale także w innych produktach pszczelich. Stosowane jako probiotyki. Rekomendacja: chleb pszczeli jako naturalne źródło probiotyczne dla pacjentów z dysbakteriozą, osłabionych po zastosowaniu leków przeciwdrobnoustrojowych (antybiotyków). Przywrócenie flory jelitowej.
  • Działanie hepatoprotekcyjne: podwyższenie aktywności enzymów wątrobowych może być wynikiem uszkodzenia komórek wątroby (test biochemiczny). Stosowanie pierzgi pszczelej powoduje redukcję podwyższonych enzymów wątrobowych. Pierzga ogranicza i/lub zapobiega występowaniu stłuszczenia i zmian zwyrodnieniowych w wątrobie. Rekomendacja: pacjenci po długotrwałym stosowaniu leków (które uszkadzają czynność wątroby, np. leków przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych, przeciwnowotworowych, syntetycznych sterydów).
  • Działanie przeciwdrobnoustrojowe: ekstrakty z pierzgi w różnych stężeniach są skuteczne przeciwko szczepom bakterii: Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Salmonella enterica i Pseudomonas aeruginosa.

 

MLECZKO PSZCZELE

Mleczko pszczele to kremowobiała substancja o wysokiej zawartości składników odżywczych, którą młode pszczoły wytwarzają do karmienia larw królowej pszczół. Mleczko pszczele jest bardzo pożywne i może mieć właściwości antybakteryjne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Badania sugerują, że składniki odżywcze zawarte w mleku pszczelim są korzystne dla zdrowia.

  • Kwas 10-HYDROKSY-2-DECENOIOWY (10-HAD) – jest głównym składnikiem mleczka pszczelego. Stwierdzono, że zawartość 10-HDA w mleczku pszczelim wynosi 0,8-6,5%. Ponadto jest znany jako unikalny składnik mleczka pszczelego, ponieważ nie jest wykrywany w żadnym innym naturalnym surowcu, nawet w innych produktach pszczelich. Ma możliwe właściwości przeciwnowotworowe i immunomodulujące.
  • Mleczko pszczele składa się z wody (50%-60%), białka (18%), węglowodanów (15%), lipidów (3%-6%), soli mineralnych (1,5%) i witamin.
  • Sześciomiesięczne spożywanie mleczka pszczelego u ludzi poprawiło erytropoezę (poprawia transport/dostarczanie tlenu do mięśni), tolerancję glukozy (poprawia wchłanianie glukozy przez mięśnie) i zdrowie psychiczne.
  • Mleczko pszczele wzmaga działanie gojące rany. Zarówno w modelach gojenia ran in vivo, jak i in vitro, pod wpływem mleczka pszczelego, ludzkie fibroblasty były w stanie migrować i zwiększać poziom sfingolipidów poprzez zmniejszanie wydzielania i tworzenia kolagenu.
  • Mleczko pszczele wykazywało również działanie ochronne na ludzką skórę przed fotostarzeniem wywołanym promieniowaniem ultrafioletowym B, pobudzając produkcję kolagenu.
  • Mleczko pszczele wspomaga leczenie owrzodzeń stopy cukrzycowej
  • Mleczko pszczele skutecznie zmniejsza zespół napięcia przedmiesiączkowego.
  • Badania wykazały, że mleczko pszczele wywiera działanie neuroprotekcyjne w chorobie Alzheimera.

 

PROPOLIS

Propolis to żywicopodobny materiał wytwarzany przez pszczoły z pąków topoli i drzew szyszkowatych. Pszczoły używają go do budowy uli. Propolis wydaje się pomagać w walce z bakteriami, wirusami i grzybami. Może również mieć działanie przeciwzapalne i wspomagać gojenie się skóry.

  • Propolis i jego ekstrakty mają liczne zastosowania we wspomaganiu leczenia różnych chorób ze względu na swoje właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwrzodowe i immunomodulujące.
  • Propolis jest trzecim najważniejszym składnikiem produktów pszczelich. Składa się głównie z żywicy (50%), wosku (30%), olejków eterycznych (10%), pyłku (5%) i innych związków organicznych (5%).
  • Związki fenolowe, estry, flawonoidy, terpeny, beta-steroidy, aromatyczne aldehydy i alkohole są ważnymi związkami organicznymi obecnymi w propolisie.
  • Propolis zawiera również witaminy, takie jak witaminy B1, B2, B6, C i E oraz przydatne minerały, takie jak magnez (Mg), wapń (Cal, potas (K), sód (Na), miedź (Cul, cynk (Zn)) , mangan (Mn) i żelazo (Fe).
  • Propolis zawiera 26,5 mg/kg miedzi, 40 mg/kg manganu.
  • Badania wykazały, że propolis ma działanie przeciwhistaminowe, przeciwzapalne, przeciwkwasowe (zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego) i anty-H. czynności pylori, które można stosować wspomagająco w leczeniu owrzodzenia żołądka.
  • Pacjentki z cukrzycą są bardziej podatne na infekcje pochwy wywołane przez Candida albicans.
  • Propolis może ograniczać rozwój płytki bakteryjnej i patogenów wywołujących zapalenie przyzębia ze względu na swoje właściwości antybakteryjne. Ekstrakty z propolisu pomogły również wspomagając leczenie halitozy, czyli stanu, w którym dana osoba doświadcza nieprzyjemnego oddechu głównie z powodu złej higieny jamy ustnej. Propolis ogranicza rozwój płytki bakteryjnej i patogennej mikroflory, która powoduje zapalenie dziąseł i przyzębia.
  • Propolis jest szeroko stosowany w produktach dermatologicznych, takich jak kremy i maści. Jego zastosowanie w produktach do pielęgnacji skóry opiera się na jego właściwościach przeciwdrobnoustrojowych i działaniu poprawiającym syntezę kolagenu.
    Badanie kliniczne na pacjentach z trądzikiem przy użyciu propolisu z ekstraktu etanolowego wykazało jego wysoką skuteczność wspomagając leczenie trądziku.
  • Propolis wykazał korzystne działanie w procesie gojenia ran, takie jak działanie przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne dzięki swoim składnikom, takim jak flawonoidy, związki fenolowe, terpeny i enzymy. Propolis wykazuje również pozytywny metabolizm kolagenu w ranie podczas procesu gojenia poprzez zwiększenie zawartości kolagenu w tkankach.
  • Propolis poprawia wrażliwość na insulinę, dlatego jest użyteczny w korelacji hiperglikemii w cukrzycy typu 2 oraz moduluje metabolizm lipidów w hiperlipidemii.

 

Dawkowanie:

Stosować 1 saszetkę dziennie. Wymieszaj ją z przygotowanym smoothie, napojem, wodą lub jogurtem.

Nie używaj suplementu diety jako substytutu kompletnego i zbilansowanego diety i zdrowego stylu życia. Trzymać się z dala od zasięgu dzieci. Nie przekraczaj zalecanego dziennego spożycia.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Nie stosować w okresie ciąży lub karmienia piersią. Nie używaj, jeśli jesteś uczulony na jakiekolwiek produkty pszczele i/lub użądlenia pszczół.

SKŁAD:

  • 2500 mg liofilizowanego ekstraktu pszczelego
  • 300 mg Liofilizowanego mleczka pszczelego
  • 300 mg ekstraktu z propolisu w proszku
  • 12 mg witaminy C

Opakowanie zawiera 30 saszetek po 4,5 g każda. 

Waga całkowita: 130 g

Producent: Kiin Pharma Łotwa

Dystrybutor w Polsce: Interpromo, Nowy Sącz, ul. Kochanowskiego 55a

Komponenty pobrane do wytworzenia Bee Pearl Power zostały uzyskane bez szkody dla pszczół, a sprzedaż suplementu pomaga lepiej dbać o pszczoły.