Pierzga pszczela w terapii chorób wątroby!

Wątroba jest narządem o bardzo zróżnicowanych i licznych czynnościach a ponadto jest największym narządem w organizmie człowieka. Odpowiada między innymi za wytwarzanie żółci, pełni funkcję pośrednią przemiany białek, tłuszczów i węglowodanów, detoksykuje, odtruwa i eliminuje szkodliwe dla ustroju człowieka substancje, które pochodzą z zewnątrz. Dodatkowo wytwarza bardzo wiele podstawowych składników białkowych i dostarcza je do krwi! Patrząc na to, jak wielkie zadania wykonuje wątroba, nie powinniśmy się dziwić jej rezerwą, która pozwala na utrzymanie życia człowieka z 1/7 częścią wątroby!

Najczęściej przyczyną niewydolności pracy wątroby są rozległe zniszczenia lub uszkodzenia komórek miąższu. Do takich uszkodzeń może dojść poprzez działanie czynników toksycznych pochodzących z zewnątrz oraz z wnętrza organizmu. Drugą grupą czynników mogących uszkodzić wątrobę są ostre, jak i przewlekłe stany zapalne wątroby. Najgorszymi z nich są zapalenia wirusowe. Trzecią grupą uszkodzeń mogących powodować zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby są zaburzenia w prawidłowym krążeniu wewnątrz wątrobowym. Dużym problemem, jaki występuje z wątrobą, jest jej marskość. Jest to stan, gdy wątroba ulega włóknieniu. Najprościej mówiąc, w wątrobie pojawia się skupisko tkanki łącznej, która sprawia, że komunikacja z naczyniami krwionośnymi i drogami żółciowymi staje się niedostateczna. Następną przypadłością wątroby jest jej stłuszczenie. Jest to najczęstsza i najważniejsza z przyczyn zwyrodnienia i uszkodzenia wątroby.

Stłuszczenie wątroby jest chorobą, która polega na odkładaniu się w komórkach wątroby tłuszczu. Ryzykiem pojawienia się choroby może być niewłaściwy tryb życia, otyłość i nadwaga, zaburzenia hormonalne, nadużywanie alkoholu i leków, a także predyspozycje genetyczne. Objawami stłuszczenia wątroby są między innymi osłabienie, zmęczenie, złe samopoczucie, powiększenie wątroby i czasem pojawia się również stłuszczenie śledziony i ból brzucha. Warto zatem znając ryzyko wystąpienia stłuszczenia wątroby zapobiegać mu lub też już podczas występowania, stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne z punktu widzenia metabolizmu tłuszczowego wątroby są nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolenowy, linolowy oraz powstające z nich długołańcuchowe, wielonienasycone tłuszczowe kwasy. Ich duże ilości można znaleźć w naturalnym produkcie, którym jest pierzga pszczela! Kwasy te spełniają bardzo ważne role w funkcjach metabolicznych w całym organizmie, ale przede wszystkim w funkcjach metabolicznych wątroby.

Pierzga pszczela jest bardzo wartościowym produktem naturalnym, który ma ogromną moc wleczeniu uzupełniającym różnych uszkodzeń wątroby. Stosować ją można przy stłuszczeniu wątroby, marskości wątroby, przewlekłych zapaleniach oraz przy uszkodzeniach spowodowanych przez różnego rodzaju leki. Pierzga pszczela zawiera w sobie kompleks odżywczych witamin oraz mikro i makro elementów. Jej bogata zawartość biologicznie aktywnych składników sprawia, że dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych do prawidłowej pracy składników. Dodatkową zaletą stosowania pierzgi pszczelej jest jej działanie homeostatyczne na organizm, które sprawia, że pobudza organizm do aktywowania naturalnych procesów dążenia przez niego do harmonii i prawidłowego funkcjonowania! Najsilniejszą formą pierzgi pszczelej jest jej koncentrat Bee Pearl. Więcej informacji o suplemencie Bee Pearl znajdziesz TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *