Jak przyspieszyć powrót do zdrowia i zapobiec chorobom?

Niezależnie od tego, jak wiele działań podejmujemy, aby zachować zdrowie, może zdarzyć się, że zachorujemy. W takich sytuacjach ważne jest, aby wspierać układ odpornościowy naszego organizmu, aby jak najszybciej mógł pokonać chorobę. Pierzga pszczela jest zawiera wiele witamin i składników odżywczych, a badania naukowe potwierdziły jej wysoką przyswajalność dla organizmu, właśnie dlatego doskonale wspomaga nasz organizm w walce z infekcjami.

Co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób genetycznych i cywilizacyjnych?
To jak duże jest ryzyko, że zachorujemy na niektóre choroby w dużej mierze zależne jest od naszych genów. To one decydują, na które choroby nasz organizm będzie podatny, a na które odporny. To, że wśród członków naszej rodziny występowały przypadki nowotworów nie oznacza więc 100% pewności, że my również zachorujemy, ale może oznaczać, że jesteśmy bardziej podatni na tą chorobę.
Obecnie wielu z nas dotykają także choroby cywilizacyjne, będące skutkiem tak charakterystycznego obecnie życia w ciągłym stresie, zanieczyszczonym środowisku. Do rozwoju chorób cywilizacyjnych przyczyniają się też źle zbilansowana dieta i zmniejszona aktywność fizyczna. Do chorób cywilizacyjnych zaliczamy m.in. choroby serca, miażdżycę, cukrzycę i nadciśnienie. (TUTAJ przeczytasz więcej o chorobach cywilizacyjnych). Prowadzony przez nas styl życia może też prowadzić do bezsenności i depresji (więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ).

Jak pierzga pomaga zapobiegać chorobom?
Chcąc zapobiegać chorobom powinniśmy dbać o system odpornościowy naszego organizmu, tak aby zawsze działał on sprawnie i mógł walczyć z czynnikami chorobotwórczym, które atakują nasz organizm. Dobrym sposobem na utrzymywanie układu immunologicznego w dobrej kondycji jest regularne zażywanie pierzgi pszczelej. Jest to produkt naturalny, wytwarzany przez pszczoły, dzięki czemu jego stosowanie jest bezpieczne nawet u dzieci. Pierzga pozytywnie wpływa na rozwój organizmu i minimalizuje ryzyko wystąpienia chorób. Badania potwierdzają wpływ pierzgi pszczelej na zwiększenie odporności na takie czynniki jak wolne rodniki, związki cytotoksyczne oraz kancerogenne. Dodatkowo pierzga działa wspomagająco na szpik kostny oraz homeostatyczne relacje układu wewnętrznego wydzielania. Oznacza to, że może łagodzić objawy chorób układu nerwowego, tkanki łącznej, naczyń krwionośnych, chorób skóry, przewodu pokarmowego, dróg moczowo-płciowych, chorób infekcyjnych, a nawet nowotworowych.

Choroby wieku dojrzałego – jak je opóźnić i załagodzić?
Wraz z upływem lat spada też wydolność naszego organizmu, spada także sprawność układu nerwowego. To właśnie układ nerwowy odpowiada za wiele chorób wieku podeszłego.

Kluczem do spowolnienia niekorzystnych zjawisk dla naszego organizmu jest dostarczanie mu wartościowych składników, które odżywią nasz mózg i układ nerwowy. Badania kliniczne potwierdziły, że zawarte w pierzdze pszczelej składniki przyczyniają się do zauważalnej poprawy stanu zdrowia u osób przyjmujących leki na chorobę Parkinsona, Alzheimera czy demencję starczą. Dodatkowo stosowanie pierzgi przynosi pozytywne efekty po przebytym udarze mózgu. Za działanie ochronne i odbudowujące układ nerwowy odpowiadają zawarte w pierzdze fosfolipidy, fitosterole oraz flawonoidy. Wcześniejsze stosowanie pierzgi pomaga zapobiegać wystąpieniu wyżej wymienionych chorób.

Wspomagające działanie pierzgi w przeroście prostaty
Przerost prostaty i stany zapalne prostaty są wstydliwym, ale często spotykanym problemem u starszych mężczyzn. Często spowodowane są one niedoborem cynku w organizmie. Mężczyźni mają znacznie wyższe w stosunku do kobiet zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Dodatkowo przyswajalność cynku z pożywienia wynosi jedynie około 20-30%. Dodatkowo na powszechność występowania w naszym społeczeństwie niedoborów cynku wpływa fakt, iż najbogatsze jego źródła to ostrygi, jagnięcina, nasiona dyni, czy arbuz, a więc produkty, które w naszej diecie występują stosunkowo rzadko.

Tymczasem cynk jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania prostaty. Żaden inny organ nie potrzebuje tak dużej ilości cynku. Chcąc uniknąć konsekwencji niedoborów warto zadbać o uzupełnienie diety o ten pierwiastek. Stosowanie bogatej w cynk pierzgi pszczelej niemal natychmiastowo poprawia komfort oddawania moczu u osób cierpiących na przerost prostaty, a jej profilaktyczne stosowanie pozwala zapobiec wystąpieniu problemów z przerostem prostaty lub znacząco łagodzi jego objawy. (więcej na ten temat przeczytasz TUTAJ).

Stosowanie pierzgi w zapobieganiu chorobom układu krążenia
Według raportów Głównego Urzędu Statystycznego 46%, a więc niemal co drugi zgon następuje w wyniku chorób układu krążenia, do których należą nadciśnienie tętnicze, zawały serca, choroba wieńcowa, podwyższony cholesterol. Na kondycji serca negatywnie odbijają się też stany emocjonalne, jak utrzymujący się stres.

Korzystają na tym koncerny farmaceutyczne, oferujące nam szeroki wachlarz suplementów wytworzonych sztucznie w laboratoriach. Tymczasem to produkty naturalne charakteryzują się znacznie wyższą przyswajalnością dla organizmu niż produkty laboratoryjne. Wytwarzana przez pszczoły pierzga, dzięki zawartości fitosteroli, fosfolipidów, witamin i minerałów poprawia wydolność pracy serca. Zwiększa też siłę skurczu mięśnia sercowego. W dłuższym okresie czasu stosowanie pierzgi pszczelej poprawia krążenie, co wpływa na lepsze ukrwienie narządów i tkanek, ich lepsze odżywienie i w końcu sprawniejsze funkcjonowanie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *