Pierzga pszczela – dobroć dla układu pokarmowego!

Podstawowymi czynnościami naszego układu pokarmowego są przyjmowanie pokarmu, przeróbka mechaniczna i chemiczna, a następnie wchłonięcie przetrawionych substancji i wydalenie pozostałych. Jak widać, cały przewód pokarmowy jest bardzo zróżnicowany. W jego wnętrzu znajduje się mikroflora różnego rodzaju bakterii, które nie są groźne dla człowieka a wręcz przeciwnie – są konieczne do choćby fermentacji jelitowej czy też tych, które stymulują system odpornościowy i zwalczają chorobotwórcze drobnoustroje. Bardzo ważne jest, żeby cały układ funkcjonował prawidłowo, ponieważ nawet jedna dysfunkcja jego elementu może zakłócić pracę innych. Warto więc stosować profilaktyczne czynności mające chronić cały przewód.

Choroby przewodu pokarmowego a pierzga.
Popularnych schorzeniem, jakie dotyka coraz więcej osób, są wrzody. Tworzą się one przez uszkodzenie błony śluzowej, która ochrania takie części przewodu pokarmowego jak przełyk, żołądek oraz dwunastnicę przed kwasem solnym i pepsyną. Duże zagrożenie uszkodzeniem błony śluzowej dotyka osoby, które nadużywają alkoholu, palą tytoń oraz przyjmują niesteroidowe środki przeciwzapalne. Ryzyko pojawia się również z wiekiem podczas starzenia się organizmu człowieka. Podczas wystąpienia przerwania błony śluzowej warto przyjmować pierzgę pszczelą, której odżywczy skład wpływa na zmniejszenie obszaru uszkodzenia śluzówki, dodatkowo przyśpieszając jej gojenie. Zawartość pierzgi pszczelej wpływa pozytywnie profilaktyczne, jak i już podczas występującego uszkodzenia błony śluzowej dzięki szybkiemu wchłanianiu i dostarczaniu kompleksu substancji odżywczych, potrzebnych do wzmocnienia, a także do odbudowania śluzówki. Pierzga ma szerokie zastosowanie między innymi w budowaniu odporności czy też w profilaktyce przeciwnowotworowej. Więcej informacji na ten temat znajdziesz TUTAJ.

Innowacyjną formą pierzgi jest jej koncentrat – Bee Pearl. Jest to jedyny dostępny na rynku koncentrat tego produktu, który powstaje w procesie liofilizacji, która jest najbezpieczniejszą, ale i najdroższą metodą. Liofilizacja jest sposobem, zarezerwowanym tylko dla najlepszych produktów spożywczych i farmaceutycznych oraz preparatów na bazie żywych szczepów bakterii! Proces liofilizacji zachowuje w produktach spożywczych ich wartości odżywcze i dobrze zachowaną strukturę komórkową. Zatem witaminy, enzymy, białka i sole mineralne są zachowane w nienaruszonym stanie. Liofilizanty odznaczają się bardzo dobrą rozpuszczalnością, są silnie higroskopijne – mają zwiększony stopień wchłanialności do organizmu. Zawartość naturalnego kwasu mlekowego w pierzdze szybko regeneruje przewód pokarmowy po antybiotykoterapii, działa odtruwająco i ochronnie. Więcej o pierzdze pszczelej znajdziesz TUTAJ.

Jedna kapsułka koncentratu pierzgi szacunkowo zawiera 250 najbardziej wartościowych biologicznie i aktywnych składników.

Uszkodzenie błony śluzowej jelit może powodować zespół złego wchłaniania. Wpływać na nie może również niedostateczne strawienie składników pokarmowych dostarczonych do jelita. Skutkiem jest nasilenie procesów gnilnych w jelicie grubym, gdzie dostarczane są niewchłonięte białka, tłuszcze i węglowodany. Objawami są częste i obfite wypróżnienia. Organizm pozbawiony zostaje wtedy odpowiedniej ilości witamin, białek, składników mineralnych oraz różnych mikro i makro elementów potrzebnych do jego poprawnej pracy. Mogą występować wtedy choroby wątroby, trzustki, zmiany anatomiczne jelit i niedobory niektórych enzymów w śluzówce jelita. Leczenie odbywające się przez antybiotyki powszechnie uważane jest, że wpływa tylko na poszczególną część organizmu, jednak nie jest to prawda. Ich stosowanie również może zaburzyć funkcje wchłaniania.

Wyniki wielu badań klinicznych oraz doświadczalnych wykazują, że przyjmowanie pierzgi pszczelej zapobiega powstawaniu procesów upośledzonego wchłaniania, a także pozytywnie wpływają na patologie kosmków jelitowych i uszkodzeń spowodowanych poprzez stosowanie antybiotyków. Pierzga obfita w kwas mlekowy ma działanie neutralizujące niektóre patogenne bakterie, jakie pojawiają się w przewodzie pokarmowym. Pozytywny wpływ przyjmowania pierzgi pszczelej wykazano również przy pojawianiu się problemów z refluksem żołądka. Pierzga pszczela wpływa więc pozytywnie na cały układ trawienny, doprowadzając go do prawidłowego stanu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *