Apiterapia – czym jest i jaki ma na nas wpływ?

Historia apiterapii.

Apiterapią nazywamy leczenie chorób, w którym wykorzystywane są produkty pochodzenia pszczelego. Ten sposób leczenia ludzkość zna od tysiącleci. Aż 20 tysięcy lat ma malowidło w Walencji przedstawiające człowieka zbierającego miód z prymitywnego ula. Także w księgach Hipokratesa można znaleźć informacje o wykorzystywaniu leczniczych właściwości miodu na trudno gojące się rany i choroby wątroby.

Coraz częściej zauważamy negatywny wpływ rozwoju przemysłu i skażenia środowiska naturalnego na nasze życie. Ma to przełożenie na wzrost zachorowań na tzw. choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, nowotwory, nadciśnienie, miażdżyca, alergie i wiele innych. W związku z tym zaczynamy poszukiwać skutecznych i naturalnych metod leczenia bez skutków ubocznych. W efekcie od kilku lat obserwujemy znaczny wzrost popularności produktów pszczelich w profilaktyce.

Znaczenie profilaktyki.

Najważniejszym elementem dbania o zdrowie powinna być dla nas profilaktyka. Profilaktyka to działania pozwalające nam uniknąć zachorowania, lub wykryć chorobę na wczesnym etapie, dzięki czemu leczenie jest prostsze i szybsze.

Niestety, mimo iż większość z nas zdaje sobie sprawę ze znaczenia profilaktyki zdrowotnej, to często jest ona bardzo zaniedbywanym elementem naszego życia. Tymczasem w środowisku występuje obecnie wiele substancji, z którymi ludzie nie mieli nigdy wcześniej do czynienia. Dodatkowo naszą odporność obniża stosowanie antybiotyków, które działają nie tylko na chorobotwórcze drobnoustroje, ale niszczą też prawidłową florę bakteryjną organizmu. Niekorzystnie na nasz organizm działa także promieniowanie pochodzące z urządzeń elektronicznych, które towarzyszą nam na każdym kroku i zabójcze wręcz tempo życia. Właśnie dlatego powinniśmy włączyć proste działania profilaktyczne w swój codzienny plan dnia, dzięki czemu będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.

Wykorzystanie produktów pszczelich w profilaktyce.

 

Jednym z najczęściej stosowanych działań profilaktycznych jest stosowanie suplementów diety. To czy suplementy będą miały pozytywny wpływ na nasze zdrowie zależy od tego, czy zostały one prawidłowo dobrane do naszych potrzeb, a także od tego w jakim stopniu są one dla nas przyswajalne. Często okazuje się, że suplementy, które kupujemy w aptekach mają bardzo niską przyswajalność – więc tylko niewielka część witamin z nich zawartych wnika do naszego organizmu, pozostałą część po prostu wydalamy.

Warto sięgać po naturalne produkt, które nasz organizm o wiele łatwiej i lepiej przyswaja, dzięki czemu ich działanie jest skuteczniejsze. Bardzo wartościowe dla naszego zdrowia są produkty pszczele. O ich właściwościach zwolennik apiterapii, prof. Ryszard Czarnecki mówi „Tego, co robią pszczoły, nie może wyprodukować żadne najnowocześniejsze laboratorium, żaden syntetyk.”

Wszyscy znamy dobroczynne właściwości miodu, część z nas zna też takie produkty jak pyłek pszczeli i mleczko pszczele. Pierzga pszczela to prawdopodobnie najsłabiej znany i najbardziej wyjątkowy ze wszystkich wytwarzanych przez pszczoły produktów. Ze względu na bogaty i unikatowy skład często nazywana jest formułą życia, zawiera wszystkie witaminy, szereg aminokwasów, białka, kwasy nukleinowe, enzymy, biopierwiastki. Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli o bardzo wysokiej – 80% przyswajalności. Na większą niż w przypadku pyłku pszczelego przyswajalność pierzgi wpływa między innymi proces fermentacji mlekowej i brak ochronnej otoczki z błonnika.

Stosowanie pierzgi pszczelej ma szereg korzystnych dla naszego organizmu właściwości. Pierzga uzupełnia w organizmie niedobory wielu czynników aktywnych, których brak mógłby spowodować uaktywnienie się chorób zapisanych w naszym kodzie genetycznym. Pierzga aktywuje też naturalne mechanizmy obronne naszego organizmu zwiększając odporność na infekcje, więc warto ją brać szczególnie w okresach zwiększonej zachorowalności na grypę i przeziębienia. Więcej o wpływie pierzgi na odporność możesz przeczytać TUTAJ.

Substancje zawarte w pierzdze pszczelej odżywiają też układ nerwowy, dzięki czemu pozytywnie działają na koncentrację, działają antystresowo i przeciwdepresyjne. Więcej o pozytywnym wpływie pierzgi pszczelej na układ nerwowy przeczytasz TUTAJ.

Najważniejsze właściwości pierzgi pszczelej:

  • Wzmacnianie i regenerowanie organizmu w czasie rekonwalescencji, a także po zabiegach i operacjach chirurgicznych,
  • Skuteczne uzupełnienie niedoborów witamin i minerałów,
  • Podnoszenie odporności na choroby,
  • Leczenie i zapobieganie anemii,
  • Regenerowanie organizmu w stanach pozawałowych,
  • Wspomaganie w stanach chronicznego zmęczenia,
  • Wzmacnianie układu nerwowego człowieka w stanach depresyjnych,
  • Poprawa koncentracji oraz twórczego myślenia,
  • Łagodzenie efektów stresu i przepracowania,
  • Odbudowywanie prawidłowej mikroflory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych i w czasie biegunki,
  • Działanie ochronne i odtruwające w chorobach wątroby (np., wirusowego zapalenia wątroby).
  • Pomocniczo w trakcie chemioterapii i radioterapii,
  • Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Wspomaganie wzroku,

Badania naukowe nad pierzgą pszczelą.

Niezwykłe właściwości pierzgi pszczelej sprawiły, że stała się ona obiektem zainteresowań naukowców i jest poddawana kolejnym badaniom, dzięki którym wciąż dowiadujemy się o jej kolejnych korzystnych dla organizmu człowieka działaniach. W ostatnim czasie zostały m.in. przeprowadzone badania laboratoryjne dotyczące wpływu pierzgi pszczelej na komórki glejaka wielopostaciowego, przy użyciu koncentratu pierzgi pszczelej. Wykazały one, że koncentrat pierzgi pszczelej może mieć pozytywne działanie antynowotworowe. Najsilniejszym dostępnym na rynku koncentrat pierzgi pszczelej jest dostępny na rynku w formie kapsułek BEE PEARL.

Po więcej informacji na temat suplementu zapraszamy TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

4 komentarze “Apiterapia – czym jest i jaki ma na nas wpływ?”