“Pierzga pszczela – jakie ma właściwości?”

Zachęcamy do przeczytania artykułu napisanego przez Pana Artura Topolskiego – uznanego specjalisty żywieniowego i dietetyka!

Pierzga pszczela 

Pyłek kwiatowy, przyniesiony do ula i ubity przez nielotne pszczoły w komórkach plastrów. Opis nie sprawia wrażenia, jakbyśmy mieli do czynienia z bardzo pozytywnie wpływającym na ludzkie zdrowie produktem. A jednak pierzga pszczela ma wprost zbawienne działanie na wiele aspektów funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera ona dużo cukru, białka i przede wszystkim niezliczone wprost ilości witamin, makroelementów i mikroelementów. Na czym konkretniej polega jej zdrowotny wpływ?

Właściwości wzmacniające pierzgi pszczelej

Pierzga słynie z tego, że jest doskonała do użycia w okresie rekonwalescencji. Znakomicie się sprawdza dzięki temu po przebytych operacjach, w stanach pozawałowych, wobec spadku odporności, w stanach chronicznego zmęczenia. Gdy cierpimy na niedobory witamin i składników mineralnych również jedna ampułkę tego specyfiku zażywana dwa razy dziennie bardzo poprawi stan naszej odporności. W obliczu anemii pierzga pszczela jest nie tylko doskonałym wspomożeniem procesu leczenia, ale także idealnym środkiem zapobiegawczym.

Istotny jest także fakt, iż opisywany produkt bardzo pozytywnie wpływa na układ trawienny, między innymi usprawnia wydzielanie gruczołów przewodu pokarmowego, chociażby enzymów trawiennych przez trzustkę i żółci przez woreczek żółciowy. Dzięki temu poprawia czynności związane z trawieniem oraz poprawia apetyt. Również działanie na układ pokarmowy  nie pozostaje bez wpływu na odporność. Spożywanie pierzgi pszczelej odbudowuje florę jelit uszkodzoną po zażywaniu antybiotyków, co usprawnia pracę jelit.

Zbawienny wpływ zbieranego przez pszczoły specyfiku odczuwa nie tylko nasz układ odpornościowy, ale również umysł. Pierzga pszczela wzmacniająco działa na układ nerwowy w stanach depresyjnych. Dzieje się tak, ponieważ normalizuje ona procesy zachodzące w korze mózgowej, prowadząc do równowagi psychicznej organizmu. Za sprawą tego mamy lepszy sen oraz poprawione samopoczucie. Jest to bardzo przydatne również względem wyższej efektywności pracy, gdyż spożywanie pierzgi poprawia sprawność fizyczną i umysłową, w konsekwencji polepszając również skupienie i koncentrację. Szczególnie zaleca się zażywanie produkowanej przez pszczoły substancji w stanach psychicznego przemęczenia oraz w obliczu intensywnego wysiłku umysłowego. Specyfik ten redukuje stres i poprawia zarówno zdolność koncentracji jak i kreatywnego myślenia. Więcej informacji o wpływie pierzgi pszczelej na stres i depresje znajdziesz TUTAJ.

Pierzga pszczela a nadciśnienie

Pierzga ma swoje zastosowanie również w kosmetyce – jest bardzo pomocna w leczeniu i prewencji wszelkiego rodzaju wynaczynień oraz wynikających ze złego stanu naczyń krwionośnych dolegliwości. Redukuje dzięki temu cienie pod oczami albo podskórne wylewy. Ma ona jednak znacznie ważniejsze znaczenie dla naszego ciśnienia – jest bardzo pomocna w walce z nadciśnieniem.

Pierzga jest znakomitym pokarmem odżywczym, regulującym działania organów ustroju. Stanowi stymulator i katalizator dla gruczołów dokrewnych, przyspieszając odbudowę wszystkich komórek. Wytwarzany przez pszczoły produkt cechuje się także wieloma działaniami: kardiotonicznymi, spazmolitycznymi i przeciwmiażdżycowymi. Spożywanie pierzgi ma też bardzo duży wpływ na pracę układu sercowo – naczyniowego z powodu zawartości związków lipidowych.

Witaminy i związki flawonoidowe zawarte w pierzdze powodują wzmocnienie ściany włosowatych naczyń krwionośnych, co czyni je bardziej elastycznymi i mniej przepuszczalnymi, przez co likwidują obrzęk nóg. Na tym nie kończy się wpływ na układ krwionośny. Podobnie jak pyłek, pierzga działa przeciwzapalnie, zabija drobnoustroje, powoduje odbudowę tkanek i komórek organizmu ludzkiego. Jest to możliwe, ponieważ za sprawą dostarczania pszczelego produktu zwiększone zostaje wytwarzanie w szpiku kostnym czerwonych krwinek i uzupełnia w ciele braki żelaza.

Działania profilaktyczne pierzgi dotyczą także nowotworów. Jest ona znakomitym środkiem w celu antynowotworowego wzmacniania systemu odporności. Działa ona chociażby jako profilaktyczne zabezpieczenie przed nowotworem prostaty albo wsparcie leczenia konwencjonalnego raka piersi. Więcej na temat działania pierzgi pszczelej w profilaktyce nowotworowej znajdziesz TUTAJ. Na dodatek pierzga świetnie chroni przed promieniowaniem jonizującym, w tym rentgenowskim. Właściwości odtruwające pierzgi, które również ona posiada, dotyczą natomiast wirusowego zatrucia wątroby i zatruć, takich jak choroba alkoholowa.

Pierzga pszczela to środek idealnie sprawdzający się we wszelkich zdrowotnych działaniach profilaktycznych. Jego regularne spożywanie to idealny sposób na wzmocnienie swojej odporności, mający świetny wpływ na zdrowie zarówno fizyczne, jak i psychiczne. Warto wobec tego nie ograniczać się tylko do miodu i skorzystać z innego naturalnego medykamentu tworzonego przez pszczoły.

Jakie właściwości ma pierzga pszczela?

Pierzga pszczela składa się z licznych witaminy, do których możemy zaliczyć witaminy: C,A, PP, K, E, H, D, B1, B2, B3, B6, B12. Ponadto w składzie znajdziemy pokaźną ilość minerałów: magnez, żelazo, fosfor, sód, miedź, czy potas.

Pierzga pszczela wzmacnia odporność, przyspiesza regenerację organizmu po operacjach i chorobach, ponadto poprawia apetyt, pomaga wyjść z depresji i anemii.

1. Odnawia komórki, dzięki czemu będziemy dłużej młodzi.

Dwóch profesorów N. Mankovsky i D. G. Chebotarev, udowodniło w swoich badaniach, iż spożywanie pierzgi pszczelej wpływa na odnowę komórkową. Ten proces prowadzi do odmłodzenia skóry, zlikwidowania przebarwień oraz sińców.

2. Pomaga przy depresji.

Wykonano eksperyment, podczas którego przyjmowano równocześnie pierzgę pszczelą wraz z preparatami antydepresyjnymi. Eksperyment ten potwierdził szybsze wyjście z depresji. Dzieje się tak, ponieważ pierzga pszczela ma właściwości tonizujące oraz zwiększające ukrwienie tkanki nerwowej.

3. Przewód pokarmowy.

Badania kliniczne wykazały znaczną poprawę procesu zabliźniania się wrzodów dwunastnicy. Zaobserwowano, iż u 82 procent pacjentów poprawił się proces gojenia wrzodów dwunastnicy. Podawano im pierzgę pszczelą przez 10 dni.

Pozostałe właściwości pierzgi pszczelej:

  • Dodaje energii.
  • Zwiększa ilość czerwonych krwinek.

Co wykazały badania naukowe?

Badania przeprowadzone przez doktora Leo Conway-a wykazały, iż po trzech latach podawania pierzgi pszczelej nie wystąpiły u pacjentów żadne reakcje alergiczne, a także zaobserwował znacznie silniejszą odporność na drobnoustroje. Osoby te znacznie rzadziej chorowały na choroby cywilizacyjne.

Natomiast doktor Lars-Erik Essen ze Szwecji dowiódł w swoich badaniach, iż pierzga pszczela pozwala spowolnić proces wczesnego starzenia się organów wewnętrznych, a także korzystnie wpływa na drogi moczowe, gardło oraz żołądek. Więcej informacji na temat opóźnienia procesów starzenia dzięki pierzdze znajdziesz TUTAJ.

Bee Pearl – kapsułki pełne natury

Od tysiącleci człowiek docenia cenne właściwości naturalnych produktów pozyskiwanych od pszczół. Przez wieki miód czy pyłek pszczeli uznawane były za skuteczne naturalne antybiotyki – i tak jest do dziś. Dzięki licznym badaniom klinicznym poznajemy coraz nowsze zastosowania produktów pszczelich w medycynie czy kosmetyce. A jednym z najznamienitszych odkryć ostatnich lat jest pierzga pszczela. Do tej pory nie była ona dostępna w powszechnym użyciu, gdyż nie ma możliwości zsyntetyzowania jej w laboratorium, a pozyskanie naturalnej pierzgi pszczelej wymaga specjalistycznej przetwórstwa. Ale wreszcie jest – całkowicie naturalna, skoncentrowana formuła w postaci innowacyjnego suplementu Bee Pearl.

Kto powinien sięgnąć po preparat Bee Pearl?

Suplementacja pierzgi pszczelej zalecana jest absolutnie każdemu – bo przecież każdy z nas chce zachować doskonałe zdrowie i nienaganny wygląd. A szczególne wskazania do stosowania kapsułek Bee Pearl to:

  • osłabiona odporność;
  • intensywny wysiłek umysłowy i narażenie na stres;
  • nasilone stany zapalne;
  • cukrzyca;
  • schorzenia skórne o rozmaitej etiologii;
  • bezsenność;
  • osłabienie wzroku;
  • zaburzenia flory bakteryjnej jelit;
  • niedobory witaminowo – mineralne;
  • kuracje odchudzające;
  • stany depresyjne;
  • alergie;
  • profilaktyka przeciwnowotworowa;
  • regeneracja po operacjach czy urazach;
  • anemia;
  • profilaktyka anti – aging.

Bee Pearl – najsilniejsza dawka pierzgi

Najsilniejszą i najlepiej przyswajalną formą pierzgi pszczelej jest suplement Bee Pearl – liofilizowany ekstrakt pierzgi pszczelej w kapsułkach. Jedna ampułka suplementu odpowiada aż 14 gramom suchej pierzgi, a forma przyjmowania jest bardzo łatwa. Więcej o Bee Pearl znajdziesz TUTAJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *