Immunostymulujące działanie pierzgi pszczelej!

Choroby określane mianem chorób autoimmunologicznych polegają na wadliwym działaniu układu odpornościowego człowieka. Układ immunologiczny jest układem narządów, których działanie umożliwia pracę mechanizmom obronnym, dbającym o naszą odporność. Składają się na nie narządy limfatyczne, przeciwciała, naczynie chłonne i komórki uczestniczące w immunologicznych reakcjach. Cały układ immunologiczny ma za zadanie bronić organizm człowieka przed chorobami, identyfikując i likwidując patogeny oraz komórki nowotworowe. Zakaźne czynniki eliminowane przez układ odpornościowy to między innymi, wirusy, grzyby, bakterie, pierwotniaki oraz robaki pasożytnicze. Ten skomplikowany układ musi więc wykrywać i rozróżniać zdrowe komórki i tkanki organizmu człowieka jednak czasem tak nie jest…

Zdarza się, że układ odpornościowy zostaje przeciążony. Zaczyna on wtedy atakować swoje komórki. Choroby autoimmunologiczne są bardzo trudne do zdiagnozowania. Ich objawy są różne i trudne do powiązania. Przykładem może być reumatoidalne zapalenie stawów. Ból i trzaski w kościach nie ustępują po użyciu maści i tabletek czy też sterydów. Dodatkowo leki niszczą żołądek i powodują pogorszenie flory jelitowej, która ma bardzo duże znacznie szczególnie przy chorobach z grupy autoimmunologicznej. Najważniejszym zadaniem przy tego typu chorobach jest wzmocnienie organizmu, zregenerowanie oraz detoksykacja. Patrząc na takie zadanie, warto uwzględnić pierzgę pszczelą jako produkt, który idealnie nadaje się do tego typu zadania!

Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem, nektarem i produktami pochodzenia pszczelego, który poddany jest procesowi fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych. Jest ona tworzona przez pszczoły do własnego użytku jako pożywienie i źródło energii w chłodnych porach roku. Często nazywana jest formułą życia ze względu na bogaty i unikatowy skład. Zawiera wszystkie witaminy, szereg aminokwasów, białka, kwasy nukleinowe, enzymy, lipidy i kwasy tłuszczowe, związki fenolowe i triterpenowe, cukry oraz biopierwiastki. Pierzga to przetworzony przez pszczoły pyłek pszczeli, który ma inną budowę i lepszą przyswajalność na poziomie 80% dzięki między innymi fermentacji mlekowej i pozbyciu się otoczki z błonnika, jaka występuje na pyłku. Więcej informacji o różnicach między pyłkiem pszczelim a pierzgą pszczelą znajdziesz TUTAJ.

Jak zatem pierzga pszczela wpływa na układ immunologiczny człowieka? Dzięki swojemu bogatemu składowi działa ona jak skoncentrowany eliksir. Przyjmowanie przez człowieka z chorobą autoimmunologiczną pierzgi pszczelej sprawia, że szybko odżywia cały organizm, regeneruje oraz wzmacnia i detoksykuje go! Pierzga pszczela znakomicie sprawdzi się wśród ludzi, którzy są osłabieni i wymagają bardzo szybkiego odżywienia po przebytych chorobach, z zaburzeniami odżywiania lub po zabiegach i operacjach. Jeśli człowiek pracuje w szkodliwych warunkach lub przyjmuje różnego rodzaju leki takie jak sterydy czy też antybiotyki, pierzga pszczela wpłynie na niego detoksykacyjne! Pierzga działa, obniżając poziom enzymów znajdujących się w wątrobie oraz bilirubiny, która znajduje się w surowicy krwi. Za to działanie odpowiadają polifenole, których bogactwo zawarte jest w pierzdze wytwarzanej w rejonach rosnących brzóz i topoli. Pierzga pszczela działa też przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie. Odpowiedzialne są za to zawarte w pierzdze kwasy tłuszczowe, fenolokwasy oraz fitosterole.


Najsilniejszą i najlepiej przyswajalną formą pierzgi pszczelej, jaką można znaleźć na rynku, jest jej koncentrat w kapsułkach Bee Pearl. Jest to 20- krotny koncentrat pierzgi pszczelej. Najprościej mówiąc z 20 kilogramów zebranej pierzgi w laboratorium, w temperaturze, jaka panuje w ulu, tworzy się jeden kilogram koncentratu, nie niszcząc zawartych w pierzdze dobroczynnych składników. Dodatkowo koncentrat został poddany liofilizacji, która sprawia, że jest on bardzo długo zdatny do spożycia! Cały proces koncentracji i liofilizacji został opracowany przez Łotewskich naukowców w trakcie wieloletnich badań! Więcej informacji o koncentracie pierzgi pszczelej znajdziesz TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *