Serce od zawsze budziło zachwyt i darzone jest przez człowieka wielkim szacunkiem. Nie bezpodstawnie dwa złączone serca tworzą tak dobrze znany nam symbol miłości. Serce reaguje na sytuacje związane z emocjami a co najważniejsze – pracuje bez przerwy podczas całego naszego życia! Jest bardzo wydajne, ponieważ patrząc na jego pracę, w porównaniu do np. mięśni nóg to jest ona dwukrotnie większa od mięśni nóg podczas najszybszego biegu! Dodatkowo mięśnie nóg szybko się męczą podczas takiego biegu, a serce pracuje ciągle. Potrzebuje zatem energii do prawidłowej pracy. Są nimi tlen i ATP, o którym później oraz energia wytwarzana podczas utleniania glukozy. Prawidłową pracę serca mogą zakłócać różnego rodzaju schorzenia takie jak niewydolność serca, choroba wieńcowa, arytmie, miażdżyca, nadciśnienie i niedociśnienie tętnicze serca.
Produkty pochodzenia pszczelego bardzo często stosuje się w chorobach układu krążenia oraz samego serca. Preparaty wytwarzane syntetycznie mogą powodować skutki uboczne podczas leczenia schorzeń serca i układu krążenia, więc warto wspomagać się czymś naturalnym. Z odpowiedzią przychodzi nam pierzga pszczela, która charakteryzuje się dużą ilością cennych biologicznie składników, które łagodzą szkodliwe skutki oddziaływania leków, a także działa na niego pozytywnie podczas profilaktyki. Dotychczas przeprowadzone przez naukowców badania dowodzą, że pierzga pszczela charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami biologicznymi, które wspomagają podczas leczenia naczyń krwionośnych, na serce, a także wykazują działanie wspomagające leczenie nowotworów!
Najmocniejszą w działaniu i najlepiej przyswajalną przez organizm formą pierzgi pszczelej jest jej liofilizowany koncentrat Bee Pearl. Zamknięty w wygodnej kapsułce, która odpowiada 14 gramom suchej pierzgi, którą trzeba rozpuszczać w wodzie, co jest czasochłonne i niewygodne. Zapewnia ona organizmowi dostarczenie organizmowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania serca i układu krwionośnego praktycznie wszystkich witamin (A, B, C, D, E, PP., D, K, H), 28 aminokwasów, białko (20,3 -21,7%), węglowodany (24,4 -34,8%), kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy (3,06% -3,2%), mikro i makroelementy, szereg przeciwutleniaczy i enzymów (inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza Itp.) Więcej informacji na temat koncentratu pierzgi pszczelej znajdziesz TUTAJ.
W przypadku występowania niewydolności serca przyjmowanie pierzgi pszczelej wpływa na uzupełnienie niedoborów ATP, który jest bardzo ważnym biokatalizatorem w pracy serca a konkretniej w jego komórkach. Obniża również zawartość wolnych rodników, które w znacznym stopniu mogą powodować osłabienie pracy serca. Pierzga wpływa więc na zwiększenie siły skurczu serca, a tym samym poprawia jego wydolność. Jest ona również regulatorem metabolicznym, który podczas niedokrwienia mięśnia sercowego przywraca ważne dla niego procesy, a dokładniej mówiąc syntezę ATP – drugi z najważniejszych czynników odpowiedzialnych za prawidłową pracę serca! Pierzgę pszczelą, z powodzeniem można stosować z lekami kardiologicznymi! Warto profilaktycznie zadbać o serce i cały układ krążenia a pomorze w tym pierzga pszczela, która zapewni jego odpowiednie odżywienie!