Nie od dziś wiadomo, że produkty pszczele takie jak miód czy też pyłek pszczeli pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka.
Nasze babcie korzystały głównie z naturalnych środków do kuracji różnego rodzaju przeziębień, gryp czy też innych chorób. Wiadomo było, że produkty pszczele pozytywnie wpływały na zdrowie, jednak jeszcze nie wiedziano do końca, jakie pozytywne składniki mają w sobie.
Obecnie badania naukowe pozawalają na sprawdzenie jakie witaminy, mikro oraz makroelementy znajdują się w danej substancji i jak ich działanie wpływa na organizm człowieka.
Bardzo ciekawym, naturalnym produktem pszczelim jest pierzga, czyli zimowy pokarm dla pszczół wytwarzany z pyłku pszczelego z dodatkiem miodu i poddany procesowi fermentacji mlekowej dzięki enzymom wytwarzanym przez pszczoły. Badania laboratoryjne pomogły wyszczególnić bogatą zawartość pierzgi. Znajduje się w niej ponad 250 aktywnych biologicznie składników takich jak wszystkie witaminy, szereg aminokwasów, makro i mikroelementy, kwasy Omega 3 i Omega 6, węglowodany, białko, kwas mlekowy, szereg przeciwutleniaczy oraz enzymów.
Z przeprowadzonych obserwacji wynika, że pszczoły, które żywią się pierzgą pszczelą, żyją średnio dwa razy dłużej od tych, które odżywiały się pyłkiem pszczelim. Stwierdzono również, że niedobory pierzgi w diecie pszczół sprawiają, że zmniejsza się znacznie ich odporność, co skutkuje większą zapadalnością na niektóre choroby.
Moda na młodość ciała.
Obecnie panuje moda na zachowanie młodego wyglądu. Stosuje się różnego rodzaju odmładzające kosmetyki, a coraz więcej osób korzysta z zabiegów medycyny estetycznej. Robi się wszystko by zatrzymać zewnętrzne procesy starzenia. Pamiętajmy jednak, że nasz organizm starzeje się w całości, również wewnętrznie, a nie tylko z zewnątrz. Starość kojarzy nam się z czyś strasznym. Boimy się utraty młodego wyglądu, ale też chorób wieku starczego. Warto więc wcześniej i profilaktycznie zadbać o swoje zdrowie, by cieszyć się długim i zdrowym życiem. Wiek starczy, nie jest chorobą i nie oznacza, że konieczne jest stosowanie różnego rodzaju leków, jednak warto pamiętać, że organizm ma zwiększone ryzyko zapadalności na różnego rodzaju choroby. Szeroko pojęta profilaktyka ma wpływ na przedłużenie życia w porównaniu do procesów leczenia, jakimi są agresywne farmakoterapie, które pomagają w niewielkim stopniu, dodatkowo osłabiając organizm. Podatny jest wtedy na różnego rodzaju infekcje bakteryjne czy też wirusowe.
Ryzyko wystąpienia różnych chorób podczas całego życia zależne jest w głównej mierze od naszego genotypu. Skłonności do zapadania na niektóre choroby nabywamy po naszych przodkach, więc jeśli w rodzinie występowały różnego rodzaju choroby, to warto zadbać o zdrowie już od najmłodszych lat.
Choroby cywilizacyjne i wieku starczego.
Dzisiaj nie trudno o stres. Praca, problemy rodzinne czy też inne sytuacje sprawiają, że trudno nam się zrelaksować i żyć bez stresu i zmartwień. Stres niestety potrafi doprowadzić do różnego rodzaju chorób cywilizacyjnych takich jak nerwice czy też depresje, a także obniżyć odporność organizmu. Choroby cywilizacyjne nie są związane wyłącznie z zaburzeniami psychicznymi. Coraz częściej ludzie dotykani są problemami z nadciśnieniem, cukrzycą, alergiami, astmą oskrzelową, kamicą nerkową, chorobami wieńcowymi, przerostem prostaty i nowotworami. W głównej mierze dotyczą one osób w podeszłym wieku ze względu na zachodzące w organizmie procesy starzenia.
Jak zatem ustrzec się przed zbyt wczesnym starzeniem i ujawnieniem się chorób zapisanych w DNA i jak pomóc sobie, gdy już wystąpią?
Przeprowadzone badania na pierzdze pszczelej wykazały, że jako nieliczna z naturalnie występujących substancji na świecie ma zdolności przywracające w organizmie zawsze stan równowagi. Związki biologicznie czynne, które zawarte są w pierzdze pszczelej, po dostaniu się do ustroju człowieka docierają do każdej komórki, narządów i układów w organizmie człowieka wprowadzając stan homeostazy. Nie jest to gwałtowne działanie. Podawanie pierzgi pszczelej już od najmłodszych lat może wpłynąć pozytywnie na rozwój człowieka, gdzie organizm będzie miał dostarczane i przyswajane odpowiednie ilości potrzebnych biologicznie składników.
Pojawianie się w organizmie człowieka zmian w DNA zależy od odporności naszego organizmu. Każde większe osłabienie odporności może prowadzić do zmian genetycznych. Nawet ciąża może skutkować pojawieniem się wcześniej nieuaktywnionych chorób. Przykładowo choroby autoimmunologiczne zwane również chorobami z autoagresji powodują, że nasz organizm zaczyna bronić się przed samym sobą. Dzieje się tak, gdy wirusy, bakterie lub grzyby dostają się do organizmu i nie są od razu przez niego zwalczone, przez osłabioną zdolność organizmu do walki z nimi łączą się z komórkami w naszym ciele. Do czasu nie jest to odczuwalne, jednak po czasie organizm zaczyna atakować własne komórki organizmu, które są połączone z zewnętrznym intruzem. Odporność na wirusy, bakterie i grzyby jest więc bardzo ważna a dbanie o nią i jej profilaktyka chronią nas przed występowaniem wielu chorób.
Gdy choroba już występuje, to równie ważne jest, by odżywiać organizm, który zostaje osłabiony. Warto pamiętać, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Po przebytych infekcjach, operacjach czy też zabiegach stosowanie pierzgi pszczelej pomoże wzmocnić odporność organizmu i przywrócić go do prawidłowego poziomu funkcjonowania. Homeostatyczne właściwości pierzgi pszczelej, które w naturalny sposób dąży do zachowania równowagi w organizmie, sprawia, że przyjmowanie jej wspomagająco w trakcie leczenia chorób przyczyni się do polepszenia stanu zdrowia i jest to zauważalne szczególnie w przypadku osób starszych, które borykają się z chorobami takimi jak Alzheimer, demencja, różnego rodzaju choroby układu krążenia prostata, a także nowotwory. Więcej o wpływie pierzgi na odporność i nowotwory TUTAJ.
Starzejącemu organizmowi pogarsza się wydolność serca i całego układu krwionośnego co skutkuje zmniejszonym ukrwieniem tkanek i narządów. Najbardziej narażone są wątroba i nerki co skutkuje ich osłabieniem metabolicznym. Podczas starzenia słabnie także funkcja całego przewodu pokarmowego. Łatwiej więc zatruć się osobie w podeszłym wieku. Upływ czasu nie oszczędza również wydolności organizmu, sprawności fizycznej oraz układu nerwowego.
Badania potwierdziły, że występujące w pierzdze pszczelej wartościowe składniki dobrze odżywiają mózg co przyczynia się do poprawy zdrowia w przypadku przyjmowania leków w chorobach takich jak Alzheimer czy też demencja starcza. Wspomagające działanie ochronne na neurony mają naturalne fosfolipidy, fitosterole oraz flawonoidy. Występują one w pierzdze pszczelej, więc jej regularne przyjmowanie wpłynie pozytywnie na neurony. Najnowsze badania kliniczne potwierdziły pozytywny wpływ pierzgi pszczelej na organizm po przebytym udarze mózgu. Stosowanie pierzgi pszczelej wpływa pozytywnie na człowieka podczas gdy występuje już choroba Alzheimera lub Parkinsona a jej stosowanie może zapobiegać powstawaniu chorób dzięki jej wartościom odżywczym dla mózgu i całego układu nerwowego!
Obecnie dużym problemem szczególnie u starszych mężczyzn jest problem z przerostem gruczołu prostaty i jego stanami zapalnymi. Do prawidłowego funkcjonowania prostaty potrzebny jest cynk. Żaden inny organizm do prawidłowego funkcjonowania organu nie potrzebuje takiej ilości cycku jak właśnie prostata. Pierzga pszczela bogata jest w cynk, a jej przyjmowanie niemal natychmiastowo poprawia komfort oddawania moczu. Warto jednak profilaktycznie przyjmować pierzgę pszczelą by problemy z gruczołem prostaty nie wystąpiły lub by przechodziły łagodnie.
Kolejnym problemem dotykającym osoby w kwiecie wieku są problemy kardiologiczne. Składają się na nadciśnienie tętnicze, zawały serca, choroba wieńcowa oraz podwyższony cholesterol. Serce jest przez nas obdarzone szczególnym szacunkiem. Najszybciej reaguje na nasz stan emocjonalny. Podczas stresu potrafi wzrosnąć jego częstotliwość uderzeń, bije szybciej i głośniej. Patrząc na dzisiejszą ofertę różnego rodzaju leków czy też suplementów wytworzonych w sztuczny sposób w laboratoriach powinniśmy pamiętać, że nadal najlepszymi sposobami na profilaktykę zapewnia nam natura. Pierzga pszczela, dzięki swojemu bogatemu i unikatowemu składowi ma potężny bioenergetyczny potencjał dla metabolizmu komórkowego, jaki występuje w każdej komórce mięśnia sercowego. Jej stosowanie poprawia wydolność pracy serca, redukując przy tym jego niewydolność. Zwiększa też siłę skurczu mięśnia sercowego. Stosowanie pierzgi pszczelej przez dłuższy okres likwiduje zastoje żylne, więc tym samym lepsze ukrwienie narządów i tkanek, które z wiekiem i tak są mniej ukrwione. Wszystko to dzieje się w harmonii z naszym organizmem.
Najsilniejszą i najlepiej przyswajalną formą pierzgi pszczelej jest suplement Bee Pearl – liofilizowany ekstrakt pierzgi pszczelej w kapsułkach. Jedna ampułka suplementu odpowiada aż 14 gramom suchej pierzgi, a forma przyjmowania jest bardzo łatwa.
Bee Pearl – najsilniejsza dawka pierzgi
Najsilniejszą i najlepiej przyswajalną formą pierzgi pszczelej jest suplement Bee Pearl – liofilizowany ekstrakt pierzgi pszczelej w kapsułkach. Jedna ampułka suplementu odpowiada aż 14 gramom suchej pierzgi, a forma przyjmowania jest bardzo łatwa. Więcej o Bee Pearl znajdziesz TUTAJ
Komentarz do “Produkty pszczele na długie życie!”
Pierzga pszczela jest bardzo dobrym produktem! Razem z żoną bierzemy ją od wielu lat i rzadko chorujemy. Bardzo dobrze, że ktoś wymyślił taką mocniejszą formę i jeszcze w wygodnych kapsułkach bo to rozpuszczanie suchej pierzgi trochę robiło problem