Pierzga

Pierzga to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem, nektarem i produktami pochodzenia pszczelego, który poddany jest procesowi fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych. Jest ona tworzona przez pszczoły do własnego użytku jako pożywienie i źródło energii w chłodnych porach roku.

 

 

Podczas całego okresu letniego pszczoła oblatuje setki roślin, dzięki czemu zbiera ponad 250 najbardziej wartościowych biologicznie aktywnych składników, które to gromadzą się w pierzdze. Jak wiadomo, każda roślina ma wartość leczniczą, dlatego pierzga jest odbierana jako Formuła Życia, zawierająca najlepsze składniki jakie może dać natura. To jest naturalna esencja życia.

 

Z punktu widzenia wartości profilaktycznych i leczniczych pierzga różni się od pyłku pszczelego nie tylko znacznie bogatszym składem, ale przede wszystkim stopniem przyswajalności. Pyłek kwiatowy zamknięty w swojej skorupce jest przyswajany przez ludzki organizm na poziomie 15-20%. Pod wpływem pszczelich enzymów i miodu pierzga staje się produktem przyswajalnym przez nas w około 80%, co wyraźnie przemawia na jej korzyść w porównaniu ze zwykłym pyłkiem kwiatowym.

 

W parze z jakością idzie też niestety trudność pozyskania pierzgi od pszczół. Zbiór pierzgi musi być prowadzony przez doświadczonych pszczelarzy. Nie tylko odpowiednia konstrukcja ula jest konieczna do pozyskania produktu, ale też wielkość zbioru musi podlegać surowym obostrzeniom. Pszczelarz nie może pozbawić pszczół zbyt dużej ilości pierzgi, bo bez wystarczającej ilości pożywienia nie przetrzymają one okresu zimowego. Takie zasady powodują, że koszt pierzgi jest znacznie wyższy w porównaniu z innymi produktami pszczelimi.

 

W wyniku badań stwierdzono, że w skład pierzgi wchodzą: 28 aminokwasów, wszystkie witaminy (A, B, C, D, E, PP, D, K, H ), białko (20,3 -21,7%), węglowodany (24,4 -34,8%), kwasy Omega 3 i Omega 6, kwas mlekowy(3,06% -3,2%), mikro i makroelementy, szereg przeciwutleniaczy i enzymów (inwertaza, katalaza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza, ip),

 

W naszej rodzinie zawsze jedliśmy pierzgę każdego roku – to unikalny suplement dostarczający organizmowi wszystko czego potrzebuje. Już od zamierzchłych czasów wśród ludzi spożywających pierzgę nie było problemów zdrowotnych.

 

W dzisiejszych czasach to badania laboratoryjne potwierdzają wartość pierzgi jako znakomitego suplementu o właściwościach odżywczych, antybakteryjnych i odtruwających. Regularne stosowanie przyczynia się do wzmocnienia odporności, poprawy wzroku, polepszenia pamięci oraz zdolności koncentracji. Szczególnie polecana jest w leczeniu stanów zapalnych jelit, anemii, chorobie nadciśnieniowej, cukrzycy, braku łaknienia, w stanach wyczerpania, zmęczenia, w chorobach układu nerwowego. Bardzo dobre efekty daje stosowanie pierzgi w schorzeniach wieku starczego, łuszczycy oraz zaburzeniach wzroku. Kuracja jest skuteczna w walce z przerostem gruczołu krokowego oraz w czasie rekonwalescencji po przebytych chorobach, operacjach i leczeniu antybiotykami. W naturalny sposób pomaga w problemach z bezsennością i stresem.

 

Odwiedź nas na

FACEBOOKU

Przejdź

Kontakt

Wyłączny Dystrybutor w Polsce :

Interpromo

33-300 Nowy Sącz, ul. Kochanowskiego 55a

 

 

Jeśli masz jakieś pytania, zadzwoń

512 370 470

Wypełnij wszystkie pola i wyślij.